Ποιος ήταν τελικά ο ζάμπλουτος Γιώργος (Τζορτζ) Κούκης που γεννήθηκε στη Χαλκίδα αλλά έφυγε νεαρός και από την Ελλάδα για Αυστραλία και Ελβετία που διέμεινε εκεί μόνιμα - Με καθυστέρηση ανακοινώθηκε από την Ζυρίχη ο θάνατος του - Από την χρεοκοπία στην επιτυχία και τα δύσκολα χρόνια... | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Ποιος ήταν τελικά ο ζάμπλουτος Γιώργος (Τζορτζ) Κούκης που γεννήθηκε στη Χαλκίδα αλλά έφυγε νεαρός και από την Ελλάδα για Αυστραλία και Ελβετία που διέμεινε εκεί μόνιμα - Με καθυστέρηση ανακοινώθηκε από την Ζυρίχη ο θάνατος του - Από την χρεοκοπία στην επιτυχία και τα δύσκολα χρόνια...

«Έφυγε» από τη ζωή, χωρίς να έχουν γίνει επίσημα τα ακριβή αίτια του θανάτου του, ο ζάπλουτος επιχειρηματίας Γιώργος (Τζορτζ) Κούκης, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1946, αλλά όχι μόνο έφυγε άμεσα από τη Χαλκίδα αλλά και από την Ελλάδα σε ηλικία 23 ετών...

Ήταν για χρόνια βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας «Temenos», και πριν λίγα χρόνια, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό «Bilanz», ήταν ο πέμπτος πλουσιότερος Ελληνας της Ελβετίας.

Ο θάνατος του έγινε γνωστός πριν λίγες μέρες ωστόσο έχει φύγει από τη ζωή από τις 2 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με την Ελβετική εταιρεία «Temenos», η οποία ανακοίνωσε από τη σελίδα της στο linkedin το θάνατο του Γ. Κούκη τονίζοντας τα εξής:

«Στις 2 Αυγούστου 2024 έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κούκης, ο Ιδρυτής της Temenos. Το όραμα και η αδιάκοπη ορμή του Γιώργου ήταν αυτά που έκαναν την Temenos ηγέτη της τραπεζικής τεχνολογίας που είναι σήμερα και είχαν διαρκή επίδραση στις ζωές των ανθρώπων: Για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους συνεργάτες της Temenos και για την παγκόσμια τραπεζική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία που υποστηρίζει. Με τα δικά του λόγια, η φιλοσοφία του Γιώργου ήταν: "Να είστε πάντα θετικοί. Ενεργήστε με ακεραιότητα, δικαιοσύνη. Να νοιάζεστε για όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή είτε είναι πελάτες, προμηθευτές, μέτοχοι, επενδυτές, συνεργάτες. Δείξτε ευγνωμοσύνη για αυτό που έχετε και πιστέψτε ότι ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ"».

Από την χρεοκοπία στην επιτυχία... 

Σε ηλικία 23 ετών έφυγε μαζί με τη γυναίκα του, η οποία ήταν έγκυος, για την Αυστραλία. Νωρίτερα είχε επιχειρήσει να μεταναστεύσει στη Βρετανία αλλά δεν κατάφερε να πάρει άδεια εργασίας.

Η ιστορία της εταιρείας «Temenos» στην Ελβετία είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα, χρηματιστηριακά σοκ, ενοχλημένους επενδυτές.

Πίσω όμως από την επιτυχημένη περίοδό της βρίσκεται ο επιχειρηματίας Γιώργος ή Τζόρτζ Κούκης.

Χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα και με ελάχιστα χρήματα στην κατοχή του, εργάστηκε στο λιανεμπόριο, στον τομέα της πληροφορικής.

Το 1987 καταφέρνει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία τεχνολογίας, Τα έχασε όλα την ίδια χρονιά του χρηματιστηριακού κραχ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά μίας χρεοκοπημένης εταιρείας στην Ελβετία από τον Τζορτζ Κούκης. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει περιγράψει τις προσπάθειες των συμβούλων του να τον αποτρέψουν από αυτή την εξαγορά.

Η εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων για τράπεζες «αναστήθηκε» στα χέρια του Κούκη. Μετονομάστηκε σε «Temenos» και κατάφερε να ακολουθήσει μια επιτυχημένη πορεία.

«Την αγόρασα 948.000 δολάρια και επτά χρόνια αργότερα η εταιρεία έφτασε στο χρηματιστήριο με αξία 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα και σήμερα τα 2,5 δισ.», ανέφερε σε συνέντευξή του το 2011.

O Τζορτζ Κούκης μέχρι το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και πλέον έχει αποσυρθεί, διατηρώντας την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Τα δύσκολα χρόνια...

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για την «Temenos», η οποία είδε σημαντικές απώλειες χρηματιστηριακών κερδών, ισχυρές πιέσεις από ακτιβιστές μετόχους και βρέθηκε στο μικροσκόπιο για το μοντέλο λειτουργίας της κατά τη διάρκεια προσφορών εξαγοράς από πιθανούς μνηστήρες.

Η τιμή της μετοχής τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει το 35% της αξίας της, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την αύξηση των κερδών της, παρουσίασε απογοητευτικά αποτελέσματα το 2022 κι ένα απαισιόδοξο outlook για τα επόμενα τρίμηνα βουλιάζοντας τη μετοχή της και τινάζοντας στον αέρα deals για την εξαγορά της, ενώ το 2023 επλήγη από την τραπεζική αναταραχή που οδήγησε στο κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών.

Προσπάθησε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων όπως οι EQT AB, Permira, Nordic Capital, Thoma Bravo και KKR & Co, που στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί για πιθανή εξαγορά της.

Το επιχειρηματικό της μοντέλο όμως αποτέλεσε αγκάθι για την θετική έκβαση οποιασδήποτε συμφωνίας...

Η κόντρα των μετόχων με τον τότε CEO Max Chuard, η οποία έληξε με την αποχώρηση του δεύτερου, έπληξε έτι περαιτέρω το προφίλ της εταιρείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η «Temenos» δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει CEO, με τον Πρόεδρό της να αναλαμβάνει χρέη έως ότου αντικατασταθεί.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA