Την ίδια ώρα σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν επίσημα πλέον την διακοπή κάθε χρηματοδότησης στην Ελλάδα και την αποπομπή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπήκε ξανά η Ελλάδα και ταυτόχρονα έρχεται ξανά στο προσκήνιο η λειτουργία των αμαρτωλών Αστυνομικών Τμημάτων με επίορκους αστυνομικούς με συνενόχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, πολιτικά πρόσωπα, όπως και στην Χαλκίδα όπου είναι μία παρέα όλοι αυτοί με στοιχειοθετημένα στοιχεία που έχουν κατατεθεί.
Διαβάστε και φρίξτε τι αφορά - η προ ημερών - νέα καταδίκη της Ελλάδας:
Η Ελλάδα ξαναδικάστηκε από το ΕΔΔΑ, καθώς το ελληνικό αρμόδιο δικαστήριο, αρνήθηκε να δώσει αποζημίωση σε αλλοδαπό ο οποίος κρατήθηκε για 168 ημέρες (για κατοχή ναρκωτικών) αλλά με βάση απόφαση που δεν τον αφορούσε, καθώς απ’ό,τι αποδείχτηκε, τον «μπέρδεψαν» με άλλο άτομο.
Όπως αναφέρεται από το ΕΔΔΑ:
«Στις 6 Ιουνίου 2018, ο προσφεύγων συνελήφθη από την αστυνομία στην Αθήνα και στη συνέχεια, αφού ελέγχθηκε η ταυτότητά του, ήταν καχωρημένος από το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας με το όνομα «O.C.», ένα πρόσωπο που είχε είχε καταδικαστεί με την υπ’ αριθμ. 1551/2017 απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών φυλάκιση οκτώ ετών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.»
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε παρά τα ίδια στοιχεία (όνομα, επώνυμο, ακόμα και όνομα πατρός και μητρός) τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν συνέπιπταν με εκείνον που είχε καταδικασθεί και τα δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν ληφθεί επτά χρόνια πριν στις 29/9/2011.
«Στις 20 Ιουνίου 2018, ο αιτών ζήτησε την αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν το πρόσωπο που καταδικάστηκε. Το δικαστήριο απέρριψε την ενστάσεις χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του», σημειώνει μεταξύ άλλων η απόφαση του ΕΔΔΑ.
Όταν έγινε αντιληπτό μετά από μεγάλης διάρκειας κράτηση ότι επρόκειτο στην ουσία για άλλο άτομο το ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε να τον αποζημιώσει:
«Όσον αφορά το δικαίωμα αποζημίωσης βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι το Ποινικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση του προσφεύγοντος με την αιτιολογία ότι η κατάστασή του δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 533 του ΚΠΔ, και ότι το άρθρο 564 του εν λόγω Κώδικα δεν παρέχει δικαίωμα αποζημιώσεως στους κρατουμένους των οποίων οι αντιρρήσεις είχαν γίνει δεκτές.»
Κάτι τέτοιο ωστόσο απέρριψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας:
«Το Δικαστήριο είναι επομένως της γνώμης ότι, ερμηνεύοντας το άρθρο 533 του ΚΠΔ με τον τρόπο που το έκανε, το ποινικό δικαστήριο υιοθέτησε ένα υπερβολικό φορμαλισμό και μια προσέγγιση που δεν ήταν σύμφωνη με το πνεύμα του άρθρου 5 § 5.
Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει στον προσφεύγοντα 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη, και 55,80 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.»
Y.Γ.: Για να μην ξεχνιόμαστε και σε τοπικό επίπεδο, αν και το έχουμε ήδη δημοσιεύσει, πως και ο δημοσιογράφος του EviaZoom.gr Μιχάλης Τσοκάνης έχει κάνει προσφυγή από το 2022 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, με την αιτιολογία ότι ο Μιχάλης Τσοκάνης δεν τυγχάνει καμίας δίκαιης δίκης στα Δικαστήρια Χαλκίδας και προσπαθούν να τον φιμώσουν με κάθε τρόπο, με στημένες δίκες και διώξεις, λόγω των αποκαλύψεων και των καταγγελιών σε βάρος δικαστικών λειτουργών,προσώπων της τοπικής πολιτικής εξουσίας της Χαλκίδας και αστυνομικών, όχι μόνο με δημοσιεύματα που αφορούν τον ίδιο αλλά και καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών που έχει δημοσιεύσει στο EviaZoom.gr ο δημοσιογράφος. Ξένοι Δικαστές, που έκριναν την προσφυγή του Μιχάλη Τσοκάνη, έκαναν δεκτή την προσφυγή του δημοσιογράφου και παρέπεμψαν σε δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα. Η ημερομηνία για την δίκη δεν έχει βγει ακόμα. Ο δημοσιογράφος στη δίκη που θα γίνει ζητάει και αποζημίωση χιλιάδων ευρώ για ηθική, προσωπική και επαγγελματική βλάβη και την βαριά τιμωρία των επίορκων και του υπόλογου ως Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.