Όπως αναφέρει το Documento:
Τον Ιανουάριο του 2024 το Documento έφερε στο φως τις σκοτεινές πτυχές μιας συγκλονιστικής ιστορίας που εκτυλίχτηκε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα και καταγράφηκε ως… υπόθεση αυτοχειρίας ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου.
Ωστόσο και η ιστορία αυτή συνοδεύεται από κενά, κραυγαλέες παραλείψεις και εξόφθαλμες απόπειρες συγκάλυψης στοιχείων. Ας δούμε τι είχε συμβεί και γιατί η εισαγγελική έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποτέλεσμα:
Ο 30χρονος αν και αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ήταν χρήστης ουσιών, αντί να παραπεμφθεί σε κάποιο ψυχιατρείο κρατήθηκε –όπως και ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ– στους χώρους προσωρινής κράτησης του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Την εισαγωγή του σε ψυχιατρική κλινική είχε μάλιστα ζητήσει προσωπικά από τους αστυνομικούς η αδερφή του κρατούμενου.
Οι αστυνομικοί όμως άφησαν έναν άνθρωπο με ψυχικό νόσημα και σε σοκ πλήρως απροστάτευτο και εκτεθειμένο. Μάλιστα, στον χώρο όπου εντοπίστηκε νεκρός λίγες μόλις ώρες μετά την προσαγωγή του δεν κλήθηκε ιατροδικαστής και δεν έγινε ποτέ αυτοψία ώστε να εξεταστεί ο βρόχος με τον οποίο φέρεται να αυτοκτόνησε.
Ερωτήματα υπάρχουν και για το σενάριο αυτοκτονίας του 30χρονου Σαϊμίρ Μάμο. Oπως καταδεικνύεται και από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έχει η εφημερίδα, φαίνεται να έχει κρεμαστεί από ύψος λίγο πάνω από ένα μέτρο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον κάτω μεντεσέ της πόρτας, πράγμα το οποίο δεν στέκει στην απλή ούτε στην ιατροδικαστική λογική. Μάλιστα, φαίνεται από τη φωτογραφία ότι προκειμένου να κρεμαστεί έχει περάσει μικρό σκοινάκι μέσα από τον μεντεσέ, πράγμα όμως που προϋποθέτει να έχει ανοίξει την πόρτα και να έχει περάσει το σκοινί από έξω προς τα μέσα. Πώς μπορεί να κρεμαστεί κάποιος από μια κλειστή πόρτα;
Πώς ξεκίνησε η ιστορία
Ηταν τη νύχτα της 11ης Αυγούστου 2023 όταν ο Μάμο συνελήφθη να βγαίνει από σπασμένο τζάμι καταστήματος και οδηγήθηκε στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 30χρονος που είχε σοβαρό ψυχικό νόσημα ήταν ματωμένος και σε σοκ. Ο ιδιοκτήτης πάντως του καταστήματος δεν ζήτησε την ποινική του δίωξη.
Η αστυνομία κράτησε τον Μάμο στον χώρο προσωρινής κράτησης όπου δεν υπάρχουν κάμερες και όχι στα κρατητήρια του τμήματος. Στη 1.40 μετά τα μεσάνυχτα ο Μάμο βρέθηκε απαγχονισμένος, έχοντας κρεμαστεί από τον μεντεσέ της πόρτας του κελιού του με βρόχο από λωρίδα υφάσματος και ταυτόχρονη χρήση κορδονιού από τη βερμούδα του. Δίπλα βρισκόταν το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας…
Δεν έγινε αυτοψία
Σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειας Γιάννη Απατσίδη, ο ιατροδικαστής δεν κλήθηκε ποτέ για αυτοψία, όπως γίνεται σε περιπτώσεις αυτοκτονίας, ώστε να εξετάσει και τον βρόχο με τον οποίο βρέθηκε ο 30χρονος απαγχονισμένος. Αντιθέτως, προκύπτει ότι βιάστηκαν να καλέσουν συνεργαζόμενο γραφείο τελετών και η σορός να παραληφθεί και να μεταφερθεί σε νεκροθάλαμο. Μάλιστα, εκ των υστέρων κάλεσαν έτερο ιατροδικαστή, κατά παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να επισημανθεί πως πριν από τη σύνταξη της ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας – νεκροτομής στο διαβιβαστικό προς την εισαγγελία γίνεται αναφορά σε αυτοχειρία, προδικάζοντας επί της ουσίας το αποτέλεσμα της έρευνας. Ακόμη, δεν υπήρχε έκθεση σύλληψης και έκθεση απολογίας.
Η μη διενέργεια αυτοψίας αφήνει αδιευκρίνιστες πολλές σημαντικές πτυχές, καθώς δεν μπορούν να προσδιοριστούν η αιτία θανάτου ούτε οι ευρύτερες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε το πτώμα, όπως για παράδειγμα η ακριβής ώρα θανάτου.
Στην ιατροδικαστική έκθεση γίνεται λόγος για «κακώσεις πλησίον θανάτου», δηλαδή χρονικά λίγο προτού ο 30χρονος καταλήξει. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ακόμη περισσότερες σκιές, καθώς ενώ στην ιατροδικαστική εξέταση γίνεται λόγος για «πολλαπλές κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος», οι αρχές στην έκθεση αυτοψίας δήλωσαν ότι δεν έφερε εμφανείς τραυματισμούς πέρα από το τραύμα στο αριστερό πόδι, όπου είχε τοποθετηθεί επίδεσμος.
Οι παραλείψεις δεν σταματούν εκεί καθώς δεν εξετάστηκαν σημαντικά πειστήρια. Συγκεκριμένα, όταν η σορός στάλθηκε στο νεκροτομείο υπήρχε μαζί και ο βρόχος, ο οποίος δεν εξετάστηκε στον χώρο αυτοψίας ούτε στάλθηκε ως πειστήριο στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση DNA. Τα ρούχα του θύματος επίσης δεν ανευρέθηκαν.
13 μήνες σε προανάκριση
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 13 μήνες, τα ερωτήματα της οικογένειας παραμένουν αναπάντητα καθώς η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης.
Προκλητικό είναι μάλιστα το γεγονός πως την αρχική έρευνα πραγματοποίησε το Τμήμα Ασφάλειας του Αγίου Παντελεήμονα. Μάλιστα αυτό συνέβαινε με τις ευλογίες της εισαγγελέα πρωτοδικών Αγγελικής Τριαντάφυλλου, που επέτρεψε το ΤΑ του Αγίου Παντελεήμονα να κάνει έρευνα επί της ουσίας… για τον εαυτό του. Η δικογραφία αφαιρέθηκε μόνο όταν ο δικηγόρος της οικογένειας προσέφυγε στο εσωτερικών υποθέσεων.
Υστερα από επανειλημμένα αιτήματα πρόσφατα φέρεται να προσκομίστηκε υλικό από κάμερες του τμήματος, προκειμένου να ελεγχθεί σε τι κατάσταση μπήκε ο 30χρονος, τι μπορεί να επακολούθησε κατά την παραμονή του καθώς και όλο το αρχείο του ΕΚΑΒ. Σε αυτό τον κυκεώνα ερωτημάτων και κενών ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο.
Η έκθεση ενός ανθρώπου σε κίνδυνο συνιστά εγκληματική ενέργεια είτε από αμέλεια είτε από δόλο.
Αυτοκτονία ή όχι, οι εγκληματικές ευθύνες των αστυνομικών του ΑΤ Παντελεήμονα είναι εξόφθαλμες.