Στο εργοστάσιο «FAMAR»: Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας για τις «αυξήσεις κοροϊδία» - Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
13 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER ETEM
 

Στο εργοστάσιο «FAMAR»: Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας για τις «αυξήσεις κοροϊδία» - Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων (ΦΩΤΟ)

Το Σωματείο Εργαζομένων του εργοστασίου «FAMAR», που βρίσκεται έξω από την Χαλκίδα, απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση στο EviaZoom.gr την Τρίτη (22-04-2025):

«ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΙΓΜΟ - 2ΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΗ 2025

Στη συνάντηση της 27ης Μαρτίου 2025 η εταιρεία κατέθεσε πρόταση για αυξήσεις που θα ισχύουν από 1/6/2025 της τάξης του 2% οριζόντια και 1% που θα δοθεί κατά το δοκούν ως διευθυντικό δικαίωμα επιλεκτικά.

Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται πολύ μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών και από τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων στον όμιλο της ΦΑΜΑΡ.

1. Θεωρούμε τις αυξήσεις αυτές κοροϊδία, όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που καλπάζουν, οι τεράστιες ανατιμήσεις στο κόστος ζωής, τα τρόφιμα, τη στέγη και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα καταβροχθίσουν την αύξηση αυτή μέχρι να πεις «κύμινο»!

2. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο πληθωρισμός “τρέχει” με 2,7%, το κόστος ενοικίου είναι αυξημένο 8,5%, του ηλεκτρισμού 7,5%, των φαρμάκων 5%, των τροφίμων 35% και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

3. Με νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων, η ΦΑΜΑΡ εξασφάλισε επιπλέον 1% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνέχεια των εισφοροαπαλλαγών προς τις επιχειρήσεις όπου από το 2019 έφθασαν τις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο μάλιστα αυτή να φτάσει στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2027!

4. Ο κατώτατος μισθός τις τρεις τελευταίες χρονιές (2023 -2025) αυξήθηκε κατά 9%, 6,4%, 6% αντίστοιχα, χωρίς βέβαια αυτές οι αυξήσεις να αρκούν αφού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 880 ευρώ μεικτά (740 ευρώ καθαρά) που δε φθάνουν ούτε για τις πρώτες ημέρες του μήνα, ενώ ταυτόχρονα με αυτήν την ελάχιστη αύξηση οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερη φορολογία αφού ξεφεύγει την κλίμακα του αφορολόγητου! 

Οι αυξήσεις αυτές όμως δεν αποτυπώθηκαν ποτέ πραγματικά στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου ΦΑΜΑΡ στον ονομαστικό τους μισθό, παρά μόνο “λογιστικά” στη μείωση της οικειοθελής παροχής. 

5. Με τη μεγάλη ληστεία από το πάγωμα των τριετιών οι εργαζόμενοι έχουμε χάσει αυξήσεις 10% κάθε τρία χρόνια. 

6. Η ΦΑΜΑΡ πλέον ανήκει σε ένα νέο επενδυτικό fund που διαχειρίζεται πολλές εταιρείες και δισεκατομμύρια ευρώ.

7. Η κερδοφορία της ΦΑΜΑΡ μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε εντατικοποίηση, δουλειά το Σάββατο, υπερωρίες για να «βγει» η αυξημένη παραγωγή.

8. Στο φόντο της καθήλωσης των μισθών και της μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής, πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάζονται να αποδέχονται την υπερωριακή εργασία ή να κάνουν δεύτερη δουλειά για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, θυσιάζοντας τη ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. 

9. Η ακρίβεια τρέχει, οι ανατιμήσεις καθημερινές, οι μισθοί όμως είναι περίπου μια 15ετία πίσω. Η μείωση στον πραγματικό μέσο μισθό σε σχέση με το 2011 είναι 14,81%! Με τον πληθωρισμό η μείωση φθάνει το 27%. Εξοργιζόμαστε με τα 20 ευρώ το μήνα σε ένα μισθό 1000 ευρώ, όπως πραγματικά μεταφράζεται η πρόταση της ΦΑΜΑΡ. Μία αύξηση που εξαφανίζεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, τη στέγη και γενικά από το υπέρογκο κόστος ζωής.

10. Ταυτόχρονα η ΦΑΜΑΡ ενισχύει τα φαινόμενα διαχωρισμού των εργαζόμενων που γεννιούνται από τη λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης, της επιλεκτικής - κατά το δοκούν αύξησης, την ύπαρξη εργαζόμενων 2-3 ταχυτήτων, την άρνηση της εταιρείας να διαπραγματευτεί την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, την απουσία Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και παροχές για όλους.

11. Οι ισχυρισμοί πως φαινομενικά οι αυξήσεις αγγίζουν το 8% συμπεριλαμβάνοντας μέσα στο ποσοστό α) τις δωροεπιταγές που είναι συμφωνία περασμένων χρόνων, β) τη νοσοκομειακή κάλυψη που ούτως ή άλλως η εταιρεία προσέφερε από παλιότερα στους εργαζομένους της και γ) τις επιλεκτικές αυξήσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις τμημάτων εργοστασίων δεν αποτυπώνουν επ’ ουδενί την πραγματικότητα όπου θέλει τους εργαζόμενους στην πλειονότητά τους να στενάζουν από τα καθημερινά οικονομικά βάρη για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή τους ζωή.

Δεν αποδεχόμαστε την απαράδεκτη πρόταση που καταδικάζει εμάς και τις οικογένειές μας, που οδηγεί στη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, που δε λαμβάνει υπόψιν συναδέλφους με εργολαβική σχέση εργασίας.

Να μην κυριαρχήσει η άποψη “...εντάξει, τι να κάνουμε...”, μη δώσουμε στην εργοδοσία το πάτημα να πει "...να, οι εργαζόμενοι αποδέχονταν το 2%...", πόσο δε μάλλον που με βάση τα δικά τους λεγόμενα, η μετά το Πάσχα περίοδος θα είναι περίοδος αυξημένης δουλειάς που για άλλη μια φορά θα καλεστούμε να βάλουμε πλάτη για 11ωρα και 6ήμερα.

Το Σωματείο μας, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, καλεί όλους τους συναδέλφους στον όμιλο ΦΑΜΑΡ να παλέψουν συλλογικά και να απαντήσουμε οργανωμένα συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που προκηρύσσουμε την Τρίτη 29 Απρίλη, στην αρχή κάθε βάρδιας.

- Απαιτούμε νέα πρόταση με βάση το αίτημα μας για αύξηση 8% καθολικά και οριζόντια που πατάει στις σύγχρονες ανάγκες μας.

- Απαιτούμε τώρα να υπογράψουν την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουμε καταθέσει με αυξήσεις, με τριετίες, με επιδόματα.

- Απαιτούμε τώρα όλοι οι συνάδελφοι μας εργολαβικοί και συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου χρόνου ΦΑΜΑΡ με ίσα εργασιακά δικαιώματα.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΗ

Α Βάρδια 06:00-08:00

Β βάρδια 14:00-16:00

Γ βάρδια 22:00-00:00

Ενδιάμεση βάρδια 08:00-10:00 και 09:00-11:00».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA